César Manrique

Nope, we hadden het niet verwacht, maar het zonnige Lanzarote bleek een schatkamer te zijn van architecturale hoogstandjes. Op dag drie van ons verblijf, stond  Jardin de Cactus als eerste bestemming op ons lijstje. Een eerste ‘creación de Manrique‘ en toegegeven, het was liefde op het eerste gezicht. Wie komt er ook op het idee om in een put in de grond een cactustuin aan te leggen? De cactustuin zelf is een ontdekkingstocht langs nooit eerder geziene stekelbeauties, met de wollen sokken lookalikes als onze absolute favoriet. In het ontwerpcactus2 wordt de typische stijl van Manrique (1919 – 1992) al meteen duidelijk: een perfectie integratie met de natuurlijke omgeving.

Vervolgens ging het naar Jameos del Agua, een subliem geheel van natuurlijke en aangelegde elementen. De ooh’s en aah’s wisselden elkaar af bij het zien van de prachtige tinten wit en blauw. De ‘jameos‘ bevinden zich in een lavatunnel, die een restant is van een uitbarsting van de vulkaan La Corona, zo’n 21 000 jaar geleden. Vandaag kan je de tijdens een bezoek aan de Jameos del Agua (en ook aan de Cueva de las Verdes, gevormd in dezelfde tunnel) een unieke omgeving ervaren, met bovendien een mooie harmonie tussen de elementen vuur en water, door de waterpartijen in de vulkaansetting.

trapIn de Mirador del Río, hoog op de  Risco de Famara, heb ik mijn droomtrap gezien. En de minimalistische living inrichting was ook een voltreffer. Hoewel een beetje minder oranje niet zou misstaan 😉 .

Om het genie Manrique nog beter te doorgronden, gingen we ook langs de Fundación Cesar Manrique, een museum gevestigd in de woning van de grootmeester. Het huis is verbonden met vijf verbluffende kamers, ingericht in ondergrondse lavaluchtbellen. In het museum vind je niet alleen een overzicht van Manrique’s projecten, maar ook werken van andere kunstenaars zoals bijvoorbeeld Picasso.

Wie een verblijf op Lanzarote plant, is het aan zichzelf verplicht z’n vakantieresort te verlaten, en de prachtige erfenis van Manrique te ontdekken!

Suzanne

jameos2 jamoes

cactusfundacion2


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *