De nieuwste hotspot in Barcelona: El Nacional

Ken jij ook zo een leuk plekje in het buitenland waarvoor je enkel en alleen daarvoor al een reis zou overhebben? Je weet wel, een plek die zo magisch is dat je enkel daarom naar daar zou reizen. Wel, tijdens de laatste uitje -zeg maar citytrip – naar Barcelona hebben we er zo eentje gevonden: El Nacional.

 

Het is de nieuwe hotspot, the place to be of hidden gem van Barcelona. Een plek voor hipsters en foodie lovers, maar ook een plek waar je moet zijn als je gewoon eens lekker en lokaal wil eten in een mooi decor. En dat is het wel. Alleen al het gebouw is een bezoek waard. Een unieke plek vol  geschiedenis en getuige van het Industriële verleden van Barcelona. Het herbergde ooit een verffabriek, een autohandel en een parkeergarage, maar is nu een soort foodhall van 2.600m2 met eet- en drankgelegenheden en een capaciteit van 700 personen. Dat zou een gigantische refter kunnen zijn, maar daar lijkt het helemaal niet op. De vele glaspartijen en metalen pilaren huizen een bijzonder sfeervolle en modernistisch etablissement dat zo uit een boek van Carlos Ruiz Zafon zou kunnen komen.

De nieuwste hidden gem van Barcelona, El Nacional - Crema Catalana - blog over reizen, beleven, eten en logeren in Spanje

Maar het geeft zich niet aan iedereen bloot, ook al ligt het in het hart van Barcelona, vlakbij Plaça Catalunya op de Passeig de Gracia. Verscholen tussen al die grote namen op de Passeig de Gracia ben je er voorbij voor je het weet. Ook wij zijn er al enkele keren voorbij gelopen, want het opende zijn deuren reeds in 2014. Maar gelukkig hebben we het nu wel ontdekt. En ontdekken is wel het juiste woord. In een klein doodlopend straatje ergens in het begin van die Passeig de Gracia leiden gloeilampen jou richting de sobere ingang. Maar eens die voorbij, geeft El Nacional al zijn geheimen prijs.

Onder 1 gigantisch groot dak vind je 4 bars en 4 restaurants, maar elk hoekje en kantje is sfeervol ingericht, tot in de toiletten toe. Je wordt als het ware geteleporteerd naar een pittoresk tafereel in de jaren 30 van vorige eeuw. Maar eten en drinken speelt hier de hoofdrol. Toch raden we jou aan om eerst een rondje te lopen vooraleer een keuze te maken.

La barra de cervezas y conservas in El Nacional - Crema Catalana - blog over reizen, beleven, eten en logeren in Spanje

In het midden strekken zich verschillende bars uit: een barra de cerveza, een barra de vinos en ook een barra de Ostras of oesterbar, als het wat meer mag zijn. Hier kan je genieten van de betere bubbels met een oester of andere fijne visgerechten zoals een tartar van tonijn of de meest fijne Noorse zalm. In de Barra de Cerveza kan je een van de lokale bieren degusteren samen met een smaakvolle tapa. Aan de barra de vinos y embutidos kan je je wagen aan een van de fijne Spaanse wijnen vergezeld van een klassieke tapa van hesp of kaas vanuit het Iberische Schiereiland. Ideaal voor het aperitief of om gewoon gezellig een glas te drinken aan de bar. En je zit gewoon letterlijk rond die bar. Bijzonder sfeervol en altijd zicht op de actie en het vele leven achter de toog.

Maar ook de honger kan hier gestild worden in een van de vier restaurants. Er is het visrestaurant La Llotja, waar je vis per gewicht kan kopen. Geen fan van visjes, dan is la Braseria wellicht iets voor jou. Hier staat vlees centraal. Van het fijne werk van een handgemaakte tartaar, een overheerlijke hamburger tot een stuk gerijpt vlees, het smelt allemaal als boter op de tong.

 La Paradeta restaurant van El Nacional- Crema Catalana - blog over reizen, beleven, eten en logeren in Spanje

Een andere optie is La Paradeta, ofwel de stopplaats. Voor wanneer je een snelle maar heerlijke hap wil. Een slaatje, een pasta of hun eigen interpretatie van wat wij een broodje noemen. En als je nog tijd hebt, dan zijn de pannenkoeken een aanrader.

Toch meer tijd, ga dan voor een plekje in de Taperia of tapasbar, zoals ook wij (2 keer na elkaar) deden. Je hebt een ruime keuze aan koude en warme tapas. Als aperitief kunnen wij zeker een van de plaatselijke vermuts aanraden. Alles is hier lekker en aan te raden. Zelfs het brood, met een tomaat erbij om zelf pa amb tomàquet te maken. Combineer dat met wat Jamon de bellota en je hebt een eenvoudig topgerecht.

Pan amb Tomaquet in La Tapería van El Nacional- Crema Catalana - blog over reizen, beleven, eten en logeren in Spanje

Het leuke aan deze tapasbar is dat ze rondlopen met een aantal warme gerechten en wanneer je een van deze gerechten wil, is al wat je moet doen jouw hand opsteken en ze komen het jou met plezier serveren. Elke maand staat er trouwens een ander gerecht in de kijker en worden er een aantal tijdelijke tapas aangeprezen. Reserveer zeker nog een plekje voor een van die tijdelijke gerechten.
Zoals we hierboven al schreven, alles is hier lekker, maar één ding moet je echt wel proeven: de pan con chocolate, aceite y sal oftewel het brood met chocolade, olijfolie en zout. Je moet het gewoon proeven om het te geloven, het is niet te beschrijven. De perfecte afsluiter voor een geslaagde avond.

De Cocktailbar of Barra de Cócteles in El Nacional - Crema Catalana - blog over reizen, beleven, eten en logeren in Spanje

Voor la penúltima of voorlaatste drankje kan je nadien nog naar de cocteleria of hun cocktailbar. In deze sfeervolle setting sluit je de avond af in stijl. Laat je verleiden door een margarita, een old fashioned of ga voor een van hun eigen creaties. Maar ook overdag kan je er terecht, voor een lekkere vermut met een lokale tapa. We moeten wel eerlijk toegeven dat het adembenemende interieur toch beter tot zijn recht komt wanneer de nacht valt en alles magisch verlicht wordt door al die sfeervolle lampen. Ga tot slot zeker eens naar het toilet, daar zie je hoe het vroeger was. En voor de dames is er zelf een aparte ruimte om je snel even bij te poederen voor het je Barcelonese nachtleven intrekt.

 De poederkamer bij het toilet in El Nacional - Crema Catalana - blog over reizen, beleven, eten en logeren in Spanje

 

El Nacional vind je op Passeig de Gracia nummer 24 bis en is 365 dagen per jaar open van 12u ‘s middags tot 2 of 3 uur ‘s nachts, met de keuken die open is tot middernacht tijdens de week en 1u ‘s nachts tijdens het weekend, je hoeft je dus niet te haasten. Overdag is er niet zoveel verloop, maar tegen ‘s avonds loopt het al snel vol en dan is deze plek ook op zijn best. Wij kunnen al niet wachten tot een volgende bezoekje aan Barcelona en El Nacional.

Kenny


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *