De schrik van Italië …

… is eigenlijk Spaans?

Tijdens de stadswandeling door Aalst stootten we op de familie Farnese. De stamboom van deze invloedrijke familie gaat terug tot in de eerste eeuw na Christus. Maar pas in de 16e eeuw werd de familie pas echt invloed- en schatrijk dankzij Giulia Farnese. De dame in kwestie boerde als bijslaap van Paus Alexander VI niet slecht en zorgde er onrechtstreeks voor dat haar broer in 1534 de pauselijke troon kon bestijgen.

Met Guilia Farnese en haar broer zitten we nog in Italië maar de link met Spanje vinden we bij Alexander VI, of Rodrigo Borja. De familie is oorspronkelijk afkomstig uit, jawel, Borja (Zaragoza, Aragón), maar vestigde zich later in Italië waar ze naam en faam verwierven, vooral dankzij Rodrigo zelf en zijn nageslacht. Zo benoemde Rodrigo tijdens zijn pauselijk ambt verschillende familieleden tot kardinaal en gaf hij belangrijke functies aan zijn kinderen (juist, kinderen, vrouwen en concubines … en dat in het Vaticaan 😉 ). Dat de familie geen onbesproken blad is, daar getuigen de vele beschuldigingen over incest, overspel, corruptie en moord van. Sommigen opperen zelfs dat deze Spaanse familie de voorloper is van de Italiaanse maffia!

Steven

P.S.: Meer over de familie Borja (Borgia) kom je te weten in de schitterende reeks ‘The Borgias’, met onder andere de mooie Lotte Verbeek als Giulia Farnese. De TV-reeks won enkele Emmy Awards en werd onder andere genomineerd voor een Golden Globe. Let wel, de makers nemen soms een loopje met de waarheid … Maar dat nemen we er graag bij :-)

Pope Alexander VI Cesare Borja


2 thoughts on “De schrik van Italië …

  1. […] tips : mafia – Valencia – Olympische Spelen – Victor […]... cremacatalana.be/zoek-de-link
  2. […] enkele van onze blogposts hebben we al wat links tussen Spanje en Italië aangehaald (remember de Sp... cremacatalana.be/drie-zwartjes-en-een-blondje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *