Een bezoekje aan Alsina&Sardà

Eindelijk (een deel van ) het reisverslag van de laatste trip naar Spanje. De voorbije werkweek was te druk, zaterdag was ‘me-time’ (wat uitdraaide op een enorme kater op de bankrekening … giften zijn steeds welkom, en fiscaal aftrekbaar 😉 ), dus zondag wordt ‘blogdag’ (na ‘Zondag Josdag’, eindelijk een waardige opvolger om de zondag door te brengen).

Dus, terug naar Spanje. Dankzij Kristof stond er een bezoekje aan Alsina&Sardà op het programma. Iedereen vroeg uit de veren en met zijn allen onze minibus in (tot groot jolijt van Kristof, een Mercedes :) ) richting El Pla del Penedès. Via de AP7, een klein uurtje van onze logeerplaats, Miami Platja (you’re in Miami, bitch 😉 ). Dat El Pla del Penedès en de omliggende dorpjes wijn en cava ademen, blijkt uit de verschillende kleine en grote wijnhuizen die de streek rijk is. Zo vind je er onder andere Torres, Codorniu en Freixenet.

Alsina&SardaNa een rit door het indrukwekkende landschap van de Alt Penedès (in de provincie Barcelona, Catalonië), kwamen we aan op onze bestemming: het wijnhuis Alsina&Sardà. Tijd voor een rondleiding! In perfect Engels kregen we meer uitleg over hoe wijn en cava geproduceerd worden. Voor een leek als ik (die absoluut geen wijn drinkt, met uitzondering van rode Porto of Banyuls), een zeer leerrijke ervaring. Zo kwamen we te weten dat de kleur van de wijn eigenlijk niet per se gelijk is aan de kleur van de druif. Witte wijn kan je ook maken van rode druiven! Tijdens het ‘wijnmaakproces’ zorgt de contacttijd tussen druivenschil en het sap voor de kleur. Wil je rode wijn maken, dan moet de schil enkele uren in contact blijven met het sap … ga je voor rosé, dan is er een veel kortere contacttijd nodig. En maak je van rode druiven, witte wijn, dan mag er geen contact zijn tussen beide.

Alsina&SardaAlsina&Sardà produceert naast wijn ook enkele lekkere cavas. Wat interessant is om weten, voor cava gebruikt men volgende druivensoorten: Xarello, Macabeo en Parellada. Van deze druivensoorten wordt via traditionele gisting een wijn gemaakt om er uiteindelijk via de ‘méthode traditionnelle‘ de gegeerde bubbeltjes in te krijgen. Om deze bubbels Cava te mogen noemen, moet de tweede gisting minstens 9 maanden in beslag nemen.

Na onze rondleiding was het tijd voor een natje … enkele van de jaarlijks 700.000 geproduceerde flessen werden ontkurkt en uitgeschonken. De meningen waren unaniem : ” ’t is beter as nen boks op a kinne”. Wegens tijdsgebrek (eigenlijk omdat wij te laat waren, oeps 😉 nu ja, congé is congé), werden ons twee flessen Cava in de hand geduwd … One for the road? Lang werd er dan ook niet geaarzeld om ook deze flessen te kraken.

Hebben jullie ook zin gekregen in een lekker glaasje Cava of wijn, dan kunnen jullie altijd bij Kristof terecht voor een bestelling. Hij bezorgt je met plezier een overzichtje van zijn volledig assortiment. En met de feestdagen in het verschiet, is het nu het moment om de wijnkelder te vullen!

Schol!

Steven

Kristof is de reden waarom bibi zoveel jaren geleden naar Spanje is getrokken, samen met Kenny. Ook hij heeft zijn hart verloren aan Spanje. Met zijn aanstekelijk enthousiasme maakt hij sinds kort iedereen warm om Spanje te ‘proeven’. Kristof (Van Lysebeth) werkt voor Bebidas (Dendermonde) en verkoopt een arsenaal aan druivensapjes 😉 Bel hem gerust of stuur hem een mailtje! En zeg gerust dat wij jullie hebben warm gemaakt 😉

kvl@bebidas.be – GSM: 0484/37.88.69


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *