Een nieuwe job, een nieuw verhaal …

Enkele dagen geleden ruilde ik het landelijke Sint-Martens-Bodegem en de bijhorende B&B Louis1924 voor het bruisende Brussel en het Crowne Plaza Brussels – Le Palace. Een beetje raar wel: van bekende gezichten naar een onbekende omgeving, van alles weten naar niets weten, van gepassioneerd uitleg geven naar geboeid luisteren. Het leuke aan deze nieuwe omgeving: er is al stof tot schrijven … Joepie, een link met Spanje!

Het gebouw waarin het Crowne Plaza Brussels – Le Palace is ondergebracht, is een prachtig staaltje van Belgische architectuur, getekend door Adhémar Lener en zijn assistent Antoine Pompe. Later groeide de assistent uit tot één van de pioniers van het modernisme in de Belgische, en vooral de Brusselse, architectuur. In 1910, naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling, opende het hotel haar deuren, met aan het roer Georges Marquet. En het bleef niet bij één hotel. Dhr. Marquet beheerde meerdere hotels in België, die hij groepeerde in ‘Les Grands Hotels de Belgique‘. Later werd dit ‘Les Grands Hotels Européens‘, waartoe onder andere het Astoria (Brussel)*, Hotel Negresco (Nice), het Palace Hotel (Lyon) behoorden. Onze ‘petit belge’ verlegde zijn werkterrein nog zuidelijker en belandde in ons favoriete land: Spanje !

935_001Hij en zijn familie werden eigenaar van het Ritz hotel** en het Palace hotel in Madrid, de Alfonso XIII in Sevilla, de Real in Santander en de Continental Palace in San Sebastian. Allemaal klinkende namen die tot op de dag van vandaag nog steeds tot de verbeelding spreken. Beroemde gasten verbleven in al deze pareltjes. Zo ontving Le Palace in Brussel Grace Kelly en prins Reinier III, Brigitte Bardot en Gina Lollobrigida. In het Crowne Plaza Brussels – Le Palace kan je nog steeds terecht in de kamer waar Grace Kelly overnachtte ! Ook de andere hotels onder het bewind van de familie Marquet, werden een ontmoetingsplaats voor aristocraten en gekroonde hoofden. EenMme Augier - Hotel Negresco leuke anekdote over het Negresco Hotel, nu onder het bewind van Mme Augier gaat als volgt : Bill Gates werd na een bezoek stapelverliefd op het hotel en haar grote verzameling kunst. Hij vroeg de eigenares hoeveel hij moest neertellen om zijn nieuwe liefde voor altijd bij zich te hebben (en dit met een blanco cheque in de hand). Het feest ging echter niet door toen mevrouw Augier antwoordde: “Monsieur, nous n’êtes pas assez riche pour acheter mon hotel

Het Palace hotel in Madrid behoort vandaag toe tot de Westin groep (deel van Starwood Hotels and Resorts Worldwide). En ik heb het getest 😉 Enkele jaren geleden mocht mijn baas, in opdracht van Toerisme Vlaanderen, de Spaanse pers verrassen met een BelgiThe Westin Palace Madridsch menu in het hotel. En wat ben je in een vreemd land zonder tolk? Juist ja, niets 😉 Dus bibi mocht samen met de sous-chef mee naar Spanje. Woorden schieten te kort om dit hotel te omschrijven. De inkomhal neemt de adem uit de mond en de gigantische glaspartij boven La Rotonda doet je wenen van geluk. Zeker een bezoekje waard! De toenmalige General Manager van het hotel was trouwens een Belg, Marc Lannoy. vandaag aan het hoofd van The Westin Excelsior, Rome & St. Regis Rome (zo, Elsje hebben we ook terug blij gemaakt. Kenny, begin al maar te sparen :) )

Ziezo, van Sint-Martens-Bodegem, over Brussel en Nice tot in Madrid en dan naar Rome … niet slecht 😉 De prijzen van bovengenoemde hotels laat ik jullie zelf ontdekken. In de eerste plaats omdat ik ze zelf niet ken (yep, het bezoekje aan Madrid werd gecatalogeerd onder werken en was bijgevolg ‘ver niet’ :) ) en in de tweede plaats omdat ik ze niet wil kennen :). Alle info over de hotels vinden jullie op de verschillende websites. Juist op de hotelnamen klikken en boeken 😉 Iemand met een centje te veel mag mij zeker eens uitnodigen, ik tolk met plezier :)

Steven

*Het Astoria werd in 2007 eigendom van Saoudische sjeik Mohammed Youssef El-Khereij en is momenteel gesloten door verbouwingswerken.

**Het Ritz in Madrid behoort toe aan de Mandarin Oriental groep. Remember Barcelona?


One thought on “Een nieuwe job, een nieuw verhaal …

  1. […] van Adolfo Dominguez), Bravo24 in het prestigieuze W Hotel op Barceloneta en ENA, in het luxueuze Ho... cremacatalana.be/la-guingueta-de-la-barceloneta

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *