Let’s talk …booze

Hola! Que tal?

Het is alweer even geleden dat ik in de pen kroop. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. De reden waarom het zo lang geduurd heeft is simpel: er is een beestje, genaamd Carnaval, en enkele maanden per jaar neemt het de volledige controle over deze Aalstenaar zijn lichaam. Let op, het is een besmettelijk beestje … U bent gewaarschuwd!

We dwalen af, deze blog gaat over Spanje … en alles wat met Spanje te maken heeft (of er ook maar kort heeft tegen gelegen). De zoektocht naar een nieuw onderwerp was makkelijker dan gedacht. Een blik op de Gin-kast was voldoende.

Wisten jullie dat de gin-hype eigenlijk in Spanje begon? Sinds enkele jaren inspireert Gin tal van Spaanse barmannen, chefs en liefhebbers. Op terrasjes in de stad zie je steevast mensen genieten van een lekkere Gin&Tonic. Het perfecte drankje om de hitte te verslaan. Jarenlang leek Gin weg te kwijnen, overschaduwd door dat andere heldere destilaat … Wodka. Maar vandaag biedt zelfs de nachtwinkel om de hoek verschillende soorten Gin aan en pronken café- en restauranthouders met een uitgebreide Gin-kaart.kinine - Engelse soldaten

De meeste mensen kennen Gin als een typisch Engels destilaat maar eigenlijk komt Gin vanuit onze contreien. Tijdens de dertigjarige oorlog ontdekken Engelse soldaten een drankje genaamd ‘Dutch courage‘ … of jenever. Enkele slokken hiervan en alle angst verdween. Het perfecte aperitief alvorens ten strijde te trekken tegen … jawel … het Spaanse leger 😉 Na de oorlog namen de Engelsen de ‘ginniver‘ mee naar huis en gingen aan de slag (Wat je zelf doet, doe je meestal beter … is het niet Roger). Vele jaren later kennen we honderden soorten Gin, kruidig, floraal of met een toets van citrusvruchten.

En de tonic? Die kwam er pas later bij … meer bepaald in India. Wederom trekken de Engelse soldaten erop uit en zorgen voor een heuse revolutie … een drankrevolutie. Om zich te beschermen tegen malaria, moeten de leden van de British East India Company kinine drinken. Om het goedMrs Slocombeje (tevens het hoofdbestanddeel van tonic) binnen te krijgen (en te houden), werd er citroen, suiker en water aan toegevoegd. En om het geheel op smaak te brengen, volgde later Gin … zie daar, de geboorte van de Gin&Tonic. — Mrs Slocombe en Mrs Axelby zijn deze soldaten eeuwig dankbaar geweest … hoewel soms, heel soms, een tonic zorgde voor rare neveneffecten – “We just had a few gin and tonics…only one of the tonics I had must’ve been bad. They are sometimes, you know. Anyway, I came over all dizzy. Mrs. Axelby had to put me to bed.”

Enkele, nu ja, veel jaren later wordt er bijna in elk land ter wereld Gin gestookt. Zo ook in … Spanje :) In mijn drankkabinet staan twee flesjes (nu ja, 3 … de derde staat er als back-up) van Spaanse origine: Nordés Gin en Tann’s Gin. Beiden behoren tot mijn favorieten. Nordés Gin is een Gin uit Galicië, met aan de basis druiven. Voor mij is ie het allerbest met een blaadje basilicum, een kerstomaatje (het oog wil ook wat) en een Fever Tree mediterranean. Heeeeerlijk! Tann’s Gin daarentegen komt uit ons geliefde Barcelona (sorry, terug Barcelona 😉 ). Een gin die al meerdere awards in de wacht heeft gesleept … en daar zijn de makers fier op! Op de fles prijken maar liefst 7 medailles. Niet slecht … zoals de Gin zelf. Hoe drink je hem het best … nu ja, hoe zou ik hem serveren: enkele framboosjes en 1724 Tonic Water (uit de Andes … dus ook een beetje Spaans 😉 ).

Ziezo … hiermee is de toon gezet en kunnen we terug aan de slag op onze blog. Laat ons gerust weten of de Gin heeft gesmaakt! Een gouden tip … koop een flesje Tann’s in Spanje. Slechts 17 euroloekes voor een fles … yep, u leest het goed … 17!

Proost!

Steven


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *