Spanje in Aalst …

We duiken even de geschiedenis in, op zoek naar de link tussen onze keizerlijke stee (voor de slechte verstaander: Aalst 😉 ) en het Iberisch schiereiland! De erfgoedcel Aalst bundelde alle links in een mooie wandeling doorheen de stad. Perfect om te ontdekken tijdens een mooie, zonnige herfstwandeling.

De wandeling loodst je van het Stedelijk Museum Aalst, over de Oude Vismarkt doorheen de rest van onze mooie stad. Op de wandeling kom je de gebouwen van het Jezuïtencollege tegen. In 1622 kochten de Jezuïten een stuk grond in Aalst en ze begonnen met de bouw van enkele leslokalen. Later, in 1730, werd de Jezuïtenkerk opgetrokken. De Jezuïtenorde werd gesticht in de 16de Eeuw door Ignatius van Loyola … inderdaad, een Spanjaard … ziehier, de eerste link :) De orde vormde onder het rechstreekse bevel van de paus het elitekorps van de contrareformatie.

20150928_180322

Het was dan ook niet meer dan normaal dat de katholieke aartshertogen Albrecht en Isabelle (dochter van Filips II) al het mogelijke uit de kan haalden om de burgemeester en de schepenen van Aalst aan te sporen het Jezuïtencollege te financieren. Later werden er ook enkele Spanjaarden benoemd tot rector en trokken enkele oud-leerlingen van het college als missionaris naar de Spaanse overzeese gebieden.

Tijdens de Spaanse periode werd Aalst verschillende malen ingenomen, en dit door verschillende troepen. Op 25 juli 1576 zwaaiden muitende Spaanse soldaten de plak. Niet veel later kregen we Willem van Oranje over de vloer, maar niet voor lang … In 1578 was het de beurt aan Matthias van Oostenrijk. Deze aartshertog wist het iets langer vol te houden dan zijn voorgangers, maar moest uiteindelijk in 1583 Aalst terug afstaan aan de Spaanse troepen, geleid door de familie Farnese.

De naam Farnese doet waarschijnlijk een belletje rinkelen bij de fans van ‘The Borgias‘. Giulia Farnese, la bella Giulia, en haar broer Alessandro, zijn prominent aanwezig in de pauselijke geschiedenis. Allesandro als paus Paulus III en Giulia als bijslaap van paus Alexander VI (Roderic Llançol i Borja, inderdaad, een Spanjaard). Later in de geschiedenis werden de hertogdommen van het geslacht Farnese via het huwelijk tussen Elisabetta en koning Filips V van Spanje, toegekend aan Elisabetta’s zoon, koning Karel III van Spanje.

Bijna 100 jaar na de Spaanse inval door de familie Farnese werd Aalst ingenomen door onze Zuiderburen. De Franse soldaten zorgenden voor een spoor van vernieling en maakten de toenmalige stadsmuren met de grond gelijk.

Sint-Martinuskerk Aalst Sint-Martinuskerk Aalst

Terug naar onze stadswandeling… Iets hoger in de Pontstraat vinden we de Sint-Martinuskerk. De aanvankelijke plannen bij de aanvang van de bouw, wijzen erop dat dit de kathedraal van het Land van Aelst moest worden. De bouw verliep aanvankelijk vlot, maar door het uitbreken van de pest in 1485 werd het bouwplan aangepast. In de Sint-Martinuskerk vinden we nog een herrinering aan de glorietijden van de Aalsterse economie tijdens het Spaanse bewind. Dankzij een monopolie op de hophandel, verleend door aartshertogen Albrecht en Isabella, konden de hophandelaren zich een schilderij van Rubens veroorloven. Dit werk siert vandaag de dag nog steeds de Sint-Martinuskerk.

Het vervolg van de Spaanse wandeling in Aalst vind je via deze link. Trek dus je wandelschoentjes aan en ga op ontdekking in onze keizerlijke stee. En eten doe je natuurlijk in thema: Tapasco! Spaanse tapas met een Vlaams kantje, Suzanne zag en proefde dat het goed was!

Steven

 


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *