Tarragona … the city of history

Enkele tientallen kilometers ten zuiden van Barcelona, botsen we op Tarragona. Op het eerste zicht een stad zoals er zovelen zijn in Spanje. De haven en de petrochemie zorgen voor het grootste deel van de economische activiteit. De gebouwen van Repsol en BASF tekenen het uitzicht van de voorstad, niet echt het beeld waarvan de doorsnee toerist vakantiekiekjes neemt.

Toch is Tarragona het bezoeken waard! In de tweede eeuw voor Christus kwam de stad in handen van de Romeinen. In deze periode werd Tarragona (Tarraco) één van de welvarendste steden op het Iberisch schiereiland. Het hoogtepunt van haar bestaan kende Tarraco in de tweede eeuw na Christus. De stad speelde toen een belangrijke rol in de handel tussen ‘Hispania’ en de rest van het Romeinse rijk. Maar aan alle mooie liedjes komt een eind … De Franken maakten Tarraco met de grond gelijk en zo nam haar belang af.DSCN0154

Maar niet alle herinneringen aan de Romeinse aanwezigheid werden verwoest. Zo zijn er nog enkele mooie restanten te zien van het amfitheater en het Romeinse forum. Ook een groot deel van de oude stadsmuur werd bewaard en op de grondvesten van de tempel ter ere van Jupiter werd de huidige kathedraal van Tarragona opgebouwd. UNESCO plaatste 14 van de overgebleven gebouwen uit de Romeinse tijd op de werelderfgoedlijst.

DSCN0151Daarnaast is de stad ook gekend voor zijn vele Fiestas. Zo is er de tweejaarlijkse Concurso de Castells … verschillende collas castellera nemen het tegen mekaar op en zorgen voor spectaculaire menselijke torens. Zeker een ‘must see’ wanneer je in de buurt bent in Oktober 2016. De waaghalzen kunnen er misschien een ‘must do’ van maken … maar dan wel op eigen risico 😉

En dan zijn er ook nog de indrukwekkende paasprocessies tijdens de Semana Santa. Sinds 1550 zorgen de optochten voor een waar spektakel in de stad. De Catalaanse regering riep deze processies dan ook uit tot Cultureel Erfgoed.

En Aalstenaar zijnde, moet ik het ook even hebben over Carnaval. Geen twijfel mogelijk, het enige echte Carnaval vinden we in onze Keizerlijke stee, maar dit mag ons niet weerhouden om een kijkje te nemen over onze stadsgrenzen heen. Carnaval gaat terug tot bij de Romeinen en werd gedurende eeuwen blijvend gevierd, ook in Spanje … op enkele (donkere) periodes na, zoals tijdens de dictatuur van Franco.

En ik moet toegeven, in Tarragona feesten ze net dat ietsje langer dan in Aalst. Starten doen ze in 2016 op dinsdag 2 februari. En ze gaan door tot 9 februari … Nu ja, wanneer je begint met feesten twee dagen voor het begin van carnaval (el martes anterior al Jueves Lardero, vrij vertaald als ‘den dinsdag voor vettigen donderdag’), dan kan je natuurlijk het feestje rekken 😉 Eén van de hoogtepunten van carnaval in Tarragona is de verkiezing van de ‘Disfressa d’Or‘, de verkiezing van het mooiste carnavalskostuum.

Mij zul je met carnaval niet tegen het lijf lopen in Tarragona – op carnavalsvlak blijft Aalst nog steeds mijn nummer 1 – maar ik ben alvast fan van het vele beeldmateriaal!

Steven


One thought on “Tarragona … the city of history

  1. […] in te brengen. De reden waarom het zo lang geduurd heeft is simpel: er is een beestje, genaamd Carna... cremacatalana.be/lets-talk-booze

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *