Tien tips voor een citytrip in Valencia

Valencia is chula! Jarenlang lag deze wondermooie stad verdoken in de schaduw van grote broer en slokop der toeristen, Barcelona. Sinds de komst van de zeilwedstrijd Copa America in 2006, lijkt Valencia de wind in de zeilen te hebben. De derde grootste stad in Spanje hoeft helemaal niet onder te doen voor Barcelona, de traditionele citytrip in Spanje. Naast de heilige drievuldigheid zon, zee en strand ligt cultuur en architectuur er voor het oprapen. Oud en nieuw vullen elkaar perfect aan in Valencia. Hoog tijd om de stad van de sinaasappelen en paella een blitsbezoek te brengen.

Omdat lijstjes nu eenmaal hip en trendy zijn in deze jachtige tijden, hieronder onze 10 tips voor een weekend of citytrip in Valencia:

1 -Volg een workshop paella maken

Waar kan je beter paella leren maken dan in Valencia, de bakermat van dit rijstgerecht. In bijna elk restaurant kan je dit gerecht eten, maar nog leuker is het zelf paella maken en nadien ook opeten. Wij boekten een workshop paella maken bij Escuela de Arroces y Paella Valenciana en we amuseerden ons kostelijk! Het volledige avontuur lees je hier!

lepeltest bij de workshop paella maken - Crema Catalana - blog over reizen, beleven, eten en logeren in Spanje

2 – Huur een fiets (of beter nog, een tandem)

Het historisch centrum van Valencia is niet zo groot, veel van de bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar en dus kan je perfect alles te voet doen. Mag het allemaal wat sneller gaan, dan kan je kiezen voor de fiets. Je kan op meerdere plekken in Valencia een fiets huren en er zijn steeds meer fietspaden in de stad. Wij huurden een tandem bij Doyoubike en fietsten door de oude rivierbedding en het park van de Turia naar het strand van Malvarossa. Echt leuk! Maar let wel op dat diegene die achteraan zit, ook meetrapt. Overal waar wij voorbij fietsten lachende gezichten en ik begreep maar niet waarom, tot ik eens achterom keek en zag dat Els niet aan het meetrappen was….desondanks toch een leuke ervaring!

IMG_4714

3 – Doe een drankje aan het strand of de haven

Net zoals Barcelona ligt Valencia meteen aan zee. Is het te warm of heb je genoeg van alle cultuur, dan kan je naar het strand: Malvarossa is een lang en breed zandstrand en heeft een mooie wandelpromenade met paella restaurants bijna letterlijk op het strand. Aan Malvarossa hangt Las Arenas, het strand bij de haven en dat iets levendiger. Ook daar heb je veel restaurantjes en bars vlakbij de zee. Het grote, witte en strakke gebouw aan de haven, Veles e Vents, was ten tijde van de America’s Cup, een van ’s werelds belangrijkste zeilwedstrijden, de VIP toren en staat nu symbool voor de nieuwe haven. Je kan er rond wandelen, maar veel valt er niet te zien. Leuker is het naast deze Veles e Vents (Zeilen en Wind), met een wandelpromenade die naar het strand gaat en er zijn een aantal leuke en trendy bars, de ideale plek voor een aperitief en een tapa onder de zon.

IMG_4722

4 – Ontdek de Stad van Kunst en Wetenschap

Oud en nieuw versmelten op het einde van de lange groene zone die de stad doormidden snijdt, in de oude bedding van de rivier de Turia bij La Ciudad de las Artes y Ciencias of de Stad van Kunst en Wetenschap. Het is de trekpleister en het visitekaartje van Valencia. Deze verzameling van futuristische en witte gebouwen zijn van de hand van de architect Santiago Calatrava, die ook het nieuwe station van Luik-Guillemins ontwierp. Calatrava krijgt wel eens de bijnaam “de nieuwe Gaudí”. Net als Gaudí maakt hij vaak gebruik van mozaiëken, maar dan wel volledig in het wit. Dat is meteen een van de kenmerken van Calatrava. Daarnaast zijn de meeste van zijn ontwerpen opgetrokken in maagdelijk wit. Zijn inspiratie haalt hij vooral uit de natuur en het menselijk lichaam, iets wat duidelijk naar voor komt in La Ciudad de las Artes y las Ciencias.

Het complex bestaat uit 7 bouwwerken: Allereerst heb je het Palau de les Arts Reina Sofía, een futuristisch operagebouw met als dak een veerconstructie die als het ware boven het gebouw zweeft. Net daarachter ligt l’Hemisfèric, dat een groot menselijk ooglid voorstelt en open en dicht kan. Eronder schuilt nog een IMAX bioscoop. Het grootste gebouw is het Museu de les Ciencies Príncipe Filipe, een wetenschapsmuseum opgedragen aan de Spaanse kroonprins Filipe. Het gebouw zelf lijkt op een organisch skelet. Naast het museum ligt l’Umbracle, een prachtig overdekte tuin en er staan ook kunstwerken van bekende beeldhouwers. Zeker de moeite om eens door te lopen, wie weet maak je hier wel je leukste vakantiefoto. l’Oceanogràfic is het grootste aquarium van Europa met waterdieren uit de hele wereld en leuk voor de jonge, maar zeker ook voor de oudere kinderen onder ons. De brug Pont de l’Assut de l’Or is het voorlaatste bouwwerk van Calatrava in de Ciutat de les Arts i les Ciències, en lijkt op een grote witte harp. En last but not least heb je L’Àgora, een evenementenhal die twee gevouwen handen moet voorstellen volgens de architect en wordt gebruikt voor evenementen.

Stad van Kunst en Wetenschap - Crema Catalana - blog over reizen, beleven, eten en logeren in Spanje

5 – Bezoek musea op zaterdag of zondag, want dan is het GRATIS

Tijdens het weekend zijn de meeste musea in Valencia gratis, met uitzondering van het Museo de las Ciencias Príncipe Filipe, in de Stad van Kunst en Wetenschap. Let wel op de openingsuren, want een aantal musea is niet open op zondagnamiddag. wij bezochten het Museo de Belles Artes en dat is zeker de moeite waard. Dit museum van schone kunsten is een van de belangrijkste musea in Spanje en bovendien altijd gratis. Zelfs het gebouw op zich is al de moeite waard. Je vindt er werken van Velázquez, Goya, maar bijvoorbeeld ook Van Dyck. Valencia is ook gekend om haar keramiek en ook daar hebben ze een museum aan gewijd. Het museum is gevestigd in het Palacio del Marqués de Dos Aguas. Het gebouw op zich is al een pareltje!

Wil je eens iets anders zien, dan is het L’Iber Museo de los Soldaditos de Plomo wellicht iets voor jou. Zoals de naam doet vermoeden, toont dit museum een grote verzameling aan speelgoedsoldaatjes. Op dit moment staan er iets meer dan 95.000, een bezoekje waard.

6 – Ga fruit kopen op de versmarkt

Valencia heeft een prachtige overdekte versmarkt in modernistische stijl. Het is de oudste overdekte versmark van Europa die nog steeds gebruikt wordt en is indertijd opgetrokken met geld van de handelaars zelf. Daarom werd het geraamte uit ijzer opgetrokken en niet uit staal, want dat was te duur voor hen. In de winter kan je het gebouw hierdoor zelfs horen kraken bij koud weer. Het is mooi afgewerkt met Valenciaanse tegeltjes of azulejos. Je kan er van maandag tot zaterdag terecht voor jouw inkopen, van 8u00 tot 14u30. Ook als je niet nodig hebt, moet je hier eens rondwandelen. Kijk zeker eens omhoog naar de prachtige koepel.

Fruit kopen op de versmarkt in Valencia - Crema Catalana - blog over reizen, beleven, eten en logeren in Spanje

7- Maak een wandeling in de oude rivierbedding

Een van de leukste dingen aan Valencia het ik altijd de oude rivierbedding van de Turia gevonden. Het is een oase van rust en de perfecte plek om het drukke stadsleven te ontvluchten. In 1957 kreeg Valencia te maken met een overstroming van de Turia, waarbij het water in sommige stadsdelen tot meer dan 2 meter hoog kwam. Omdat de overstroming een economische ramp betekende, beslisten de Valencianen om de rivier uit het centrum te bannen en zo een dergelijk scenario in de toekomst te vermijden. De oude rivierbedding kwam droog te staan en kreeg een nieuwe bestemming als recreatieve zone vol voetbalvelden, grasperken en speeltuinen die de stad in twee snijdt.

Veel mensen houden hier bij mooi weer hun siësta en op zondag komen ze met heel de familie ontspannen in deze heerlijke omgeving. Je geniet er van een ongekende rust midden in de stad. 18 bruggen verbinden beide stadsdelen met elkaar. Eén daarvan is de puente de Alameda, met daaronder het metrostation Alameda, beide van de hand van Santiago Calatrava, opnieuw in zijn kenmerkend witte stijl met keramische tegeltjes, trencadís.

Speeltuin in de Turia - Crema Catalana - blog over reizen, beleven, eten en logeren in Spanje

8 – Plan een avondwandeling door het historisch centrum

Het oude stadgedeelte is niet zo groot en de meeste bezienswaardifheden in het historisch stadscentrum van Valencia liggen dan ook dicht bij elkaar, waardoor je alles gemakkelijk te voet kan doen. In de meeste stadsgidsen en op het internet vind je heel wat leuke wandelingen door de stad, bijvoorbeeld op reisroutes.be. Wij hadden het boekje 100% Valencia bij en ook daar staan enkele leuke wandelingen in. Je kan deze natuurlijk door de dag doen, maar ook ’s avonds is een stadswandeling door Valencia de moeite waard. De meeste momumenten en pleinen zijn dan sfeervol verlicht. Maark vast en zeker een avondwandeling naar de Plaza de la Virgen met de kathedraal en de basiliek Basílica de la Virgen de los Desamparados, helaas was onze avondfoto niet zo goed gelukt, daarom een foto van het plein overdag. Voor een avondfoto moet je dan zelf maar eens gaan.

Niet zo ver van dit plein liggen ook de Torres de Serranos en Torres de Quart. Deze torens in gothische stijl werden ooit gebruikt als gevangenis voor de adel, een beetje zoals de Tower of London. Vandaag zijn het de enige overblijfselen van de stadsomwalling die Valencia vroeger moest beschermen tegen vijandige aanvallen. Ook la Lonja de la Seda, de oude zijdebeurs is ’s avonds sober verlicht maar straalt de grootsheid van weleer uit.

La Plaza de la Virgin - Crema Catalana - blog over reizen, beleven, eten en logeren in Spanje

9 – Shop till you drop

Waarom eens niet gewoon een (mid)dagje shoppen in Valencia? Langsheen de Calle Colón staan alle grote (Spaanse) merken present. Bovendien is de kledij er goedkoper dan bij ons en dat zie je op het etiket. In de ketens zoals Pull & Bear, Zara & Bershka, zie je de Belgische prijzen prijken onder de Spaanse en daar zit vaak een mooi verschil op. Mijn jas van Desigual kocht ik zelfs 50 euro goedkoper dan bij ons! Wil je liever iets anders? Dan kan je gaan vintage shoppen in Ruzafa, de rising star der wijken in Valencia. Naast leuke kledingswinkels zijn er tal van toffe plekjes om iets te eten en drinken. Ook een aanrader, maar niet in Ruzafa is de winkel Solo Hombre. Ze omschrijven zichzelf een winkel vol originele kado’s voor mannen en dat is het ook. Je vindt er zeker iets voor je man of vriend die niet mee mocht op citytrip naar Valencia.

Solo Hombre in Valencia - Crema Catalana - blog over reizen, beleven, eten en logeren in Spanje

10 – Pauzeer even in Mercado de Colon

Een leuke plek om even te pauzeren tijdens het shoppen is de Mercado de Colón. Deze modernistische overdekte markt werd enkele jaren geleden gerenoveerd en is een echt pareltje. Je vindt hier geen dagelijkse versmarkt meer, maar allerlei leuke bars en restaurantjes. Een plaatselijk biertje of een gin & tonic, het kan allemaal. Het is er ook leuk om ’s middags of ’s avonds iets te eten, keuze genoeg. En een terrasje doen is hier heerlijk! Je zit netjes in de schaduw, maar hebt het gevoel buiten te zitten doordat het gebouw open is aan de zijkanten. Het is ook een populaire plek bij de locals.

Drankje in de Mercat de Colon - Crema Catalana - blog over reizen, beleven, eten en logeren in Spanje

 

Valencia is eigenlijk heel het jaar door dé perfecte citytrip bestemming: Warm in de zomer, maar dan vind je verfrissing aan zee; een zachte zon tijdens de winter en ideaal flaneerweer tijdens de lente en herfst, de perfecte plek om heel het jaar door wat vitamine C op te doen. Wij gingen begin oktober en liepen overdag in t-shirt en short rond. Wij logeerden in een appartement dat we vonden via Airbnb, maar je hebt veel leuke hotelletjes en B&B’s. Wil je wat meer luxe, dan is het Hospes Palau de la Mar een aanrader. Dit prachtig vijsterrenhotel ligt in de wijk Colón. Voordelig te boeken via Caractère en Weekendesk.be. Ook Tui heeft leuke hotels in Valencia. Wil je nog wat meer tips, vragen staat vrij!

Kenny


One thought on “Tien tips voor een citytrip in Valencia

  1. […] van Hospes, een keten van kleinschalige luxehotels met een bijzonder karakter. Ook bijvoorbeeld in V... cremacatalana.be/een-beetje-hemel-op-aarde-in-cordoba-hotel-hospes-palacio-del-bailio

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *