Workshop Paella in Valencia

Waar kan je beter paella leren maken dan in Valencia, de bakermat van dit rijstgerecht. Vandaag is dit gerecht uitgegroeid tot een van de meest typische gerechten van Spanje en kan je het bijna overal eten, maar het is in Valencia dat de paella zijn oorsprong vond.

Mij leek het een leuke activiteit tijdens onze citytrip naar Valencia, ook al omdat het voor mij intussen de 5e keer was in de op twee na grootste stad van Spanje. Ik zocht online naar een workshop paella leren maken en vond meteen verschillende opties, maar meestal met een minimum van 10 deelnemers. Via de website van de dienst van toerisme van Valencia vond ik de Escuela de arroces y paella valenciana, waar je vanaf al 1 persoon terecht kon voor een workshop paella. Genial!

Carneceria en Mercat Central - Crema Catalana - blog over Spanje

We werden om 10 uur s’morgens verwacht aan het restaurant Arroceria La Valenciana op een boogscheut van de Plaza de la Virgen, pal in het centrum. Wanneer we aankomen zit er al 1 koppel uit Italië aan de workshop tafel (Els meteen in haar nopjes) en terwijl we wachten op een moeder en dochter uit de States, krijgen we een café con leche aangeboden. Eens ons groepje compleet is, neemt de assistant manager van het restaurant Ivan ons mee naar de Mercat Central, de overdekte versmarkt van Valencia, waar we samen de ingredienten voor onze paella valenciana gaan kopen. Onderweg vertelt Ivan dat de traditionele paella van Valencia zoals wij hem ook zullen maken, met kip en konijn is en niet met zeevruchten. Hij neemt ons mee naar een slagerij, een kruidenwinkeltje waar we safraan en mild paprikapoeder kopen en een groentenverkoper waar we rozemarijn, tomaten en verschillende soorten bonen ophalen voor onze eigen arroz valenciano.

Roget en Ferraura - Crema Catalana - blog over Spanje

Eens terug in het restaurant, krijgen we opnieuw een drankje aangeboden terwijl ze in de keuken alles in gereedheid brengen zodat we straks aan de slag kunnen. Intussen komt ook de maestro paellero of chef zich voorstellen. Aangezien hij enkel Spaans spreekt, zal Ivan de rol van tolk vervullen. We krijgen een mooie schort en koksmuts en zijn klaar om te koken. Al ataque !

Klaar voor de workshop paella - Crema Catalana - blog over Spanje

Na een korte introductie in de keuken, we koken in de keuken van het restaurant zelf, terwijl ook de echte keukenbrigade de middagshift voorbereidt, gaan we echt aan de slag. Eerst de groentjes snijden en zorgen dat alles klaar staat, dan het gasvuur aanzetten, veel olijfolie in de pan doen en de kip en het konijn mooi bruin bakken. Eenmaal die een bruin kleurtje hebben, gaan ze niet uit de pan, maar worden ze naar de buitenland verbannen en is het tijd om de groentjes aan te stoven. Eerste de verschillende soorten bonen en wanneer deze verkleuren, doen we er de tomatenpuree en het paprikapoeder erbij en mengen we alles onder elkaar. Nu voegen we er water aan toe en alvorens we het 40 minuten laten koken op een zacht vuur, voegen we er saffraan aan toe en ook enkele takjes rozemarijn.

caldo de pollo y conejo - Crema Catalana - blog over Spanje

Terwijl we wachten tot de caldo klaar is, krijgen een glaasje witten wijn, overheerlijke tortilla en mejillones al vapor voorgeschoteld. Chef Jaime roept ons terug naar de keuken voor de laatste hand aan onze paella te leggen. We kruiden de caldo bij met zout naar smaak, voegen de rijst toe en hij toont ons hoe de arroz bomba, de rijst die men voor paella gebruikt en hier ook in de buurt geteeld wordt, netje te verdelen over de grote paella pan. Tiene buena pinta! We laten het nog een kleine 20 minuutjes verder garen en de paella is klaar. We doen de test: zetten de lepel recht in de pan en die blijft staan, Olé!

Rijst toevoegen aan paella - Crema Catalana - blog over Spanje

Nog snel een foto samen met de paella en de chef y a comer! We krijgen er nog een slaatje bij geserveerd en een lekker glaasje rode wijn. Que aproveche! Plots is het stil aan tafel. Niet omdat we uitgepraat zijn, maar omdat het bij iedereen smaakt. Ook de chef komt een proeven en velt zijn oordeel. Hij vindt alle drie de paella’s lekker, maar past wanneer we hem een portie aanbieden.

test paella - Crema Catalana - blog over Spanje

Na de paella volgt een crema catalana met horxata en een koffie. Nog een diplomauitreiking, een fotomoment met de chef en vijfeneenhalf uur later zit onze workshop erop. Het buikje volgegeten en een ervaring rijker stappen we voldaan het restaurant buiten. Groot is de verbazing wanneer we zien dat de straatstenen nat zijn en het blijkbaar geregend heeft. Maar geen nood, intussen schijnt opnieuw de zon, nemen we afscheid van ons leuk gezelschap en trekken we richting het keramiekmuseum om wat extra cultuur op te snuiven.

Kenny

Een workshop paella leren maken bij de Escuela de Arroces y Paella Valenciana kan zowel ’s avonds (start 18uur – €50 per persoon) of ‘smorgens (start 10 uur – €55 per persoon) en al vanaf 1 persoon. Het is een unieke ervaring en meer dan zijn geld waard. Je kan rechtstreeks bij hen boeken op hun website, of via de website www.visitvalencia.com van de toeristische dienst van de stad, van maandag tot zaterdag.  Ze maken zelf foto’s tijdens de workshop die je nadien doorgestuurd krijgt via een link en je mag ook jouw schort en koksmuts houden. Een aanrader!

 


2 thoughts on “Workshop Paella in Valencia

  1. […] en Els vertoefden onlangs nog in Valencia (remember, de paëlla), helaas hebben ze het verkeerde wee... cremacatalana.be/intramurs-festival-per-lart
  2. […] zin gekregen om zelf paella te maken na onze workshop in Valencia? Hier kan je online een paella pak... cremacatalana.be/op-zoek-naar-een-spaans-kerstkado-onze-tips

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *