Zoek de link !

De tips : mafiaValencia – Olympische Spelen – Victor Hugo 

Gevonden ? Neen ? Ik help een handje : Maria de Montserrat Viviane Concepción Caballé i Folc.

We starten het verhaaltje op 12 april 1933. De Spaanse Montserrat Caballé ziet het levenslicht. De angst om de jonge Montserrat voor de geboorte te verliezen, heeft geleid tot haar ongewone naam. Haar ouders beloofden plechtig hun dochter te vernoemen naar het klooster van Montserrat mocht hun dochtertje gezond en wel het levenslicht zien. En de belofte hield stand !

Het zorgenkindje maakte in de loop der jaren plaats voor een sopraan die met haar stem naam en faam verwierf, binnen en buiten Spanje. Op 12-jarige leeftijd ving de jonge Montserrat haar studie aan in het Teatro Liceu in Barcelona. Op 23-jarige leeftijd ruilde ze Spanje voor Zwitserland. Bij de Opera van Bazel bouwde ze aan een indrukwekkend rollenrepertoire. Zo speelde ze onder andere Tosca (Puccini), Aïda (Verdi) en Salome (Strauss). Haar prestaties bleven niet onopgemerkt en de Spaanse nachtegaal bleef werken aan haar carrière, in onder andere de operahuizen in Wenen, Bremen en Lissabon.

De grote faam kwam er in 1965 ! Montserrat Caballé reisde naar New York en slaagde er met brio in de Amerikaanse mesosopraan Marilyn Horne te vervangen tijdens een uitvoering van Donizetti’s opera ‘Lucretia Borgia‘. Juist ja … we zijn terug bij de familie Borgia 😉 De tips mafia en Valencia zijn opgehelderd … Nog twee tips te gaan: Olympische Spelen en Victor Hugo.

De opera van Donizetti waarmee La Caballé wereldfaam mee verwierf is gebaseerd op het toneelstuk van de Franse schrijver Victor Hugo. Het stuk ‘Lucrèce Borgia’ werd voor het eerst opgevoerd in 1833, 100 jaar voor de geboorte van onze Spaanse sopraan. De voormalige maitresse van Napoleon speelde de hoofdrol en het stuk werd een groot succes.

En de Olympische Spelen ? Wel, die werden in 1992 opgeluisterd door het in 1988 speciaal voor de Olympische Spelen opgenomen duet tussen Freddy Mercury en Montserrat Caballé. Freddy haalde de openingceremonie jammer genoeg niet meer, hij overleed in 1991. Toch staat het eerder opgenomen live-optreden gegrift in het geheugen van menig muziekliefhebber.

Steven


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *