Cómo quieres tu café ?

Lang leve een dagje verlof! En wat is het leukste aan een dagje verlof? Juist ja, er is tijd om een tasje koffie te drinken in een koffiebar. Gelukkig zijn koffiebars een booming business geworden, dus keuze genoeg. Mijn bakje troost vond ik vandaag in Antwerpen, bij Broer Bretel … En wat stond er op de kaart? Een cortado !!! De Spaanse dagdroom kreeg ik er gratis bij.

Een koffie bestellen in Spanje blijft een hele opgave … Ga je voor zwart en sterk, dan kies je best voor een café solo … Mag het iets frisser, dan vraag je er best wat ijs bij (café solo con hielo). Wil je een gewone koffie, dan vraag je een café americano. En dan zijn er nog de keuzes met melk … Café cortado, café con leche of de Valenciaanse café bombón. Een cortado is een kleine koffie, ‘gesneden’ met een scheut warme melk. Wil je een grotere variant, dan kies je best een café con leche, ofwel onze koffie verkeerd. En heb je graag je koffie zoet, dan probeer je best eens een café bombón, 50% koffie en 50% zoete gecondenseerde melk.

15856618903_b47102d4e7En nog verder op de Spaanse koffiekaart staat de carajillo, een kleine koffie met gemengd met rum, whiskey, cognac, … Tijdens de Spaanse bezetting van Cuba dronken de troepen zich moed (coraje) in met een met alcohol gepimpte koffie. Al snel kreeg dit drankje de naam corajillo wat uiteindelijk resulteerde in carajillo. Andere bronnen beweren dan weer dat carajillo afstamt van ‘que ara guillo’, wat zoveel wil zeggen als ‘nu ben ik weg’. Heel lang geleden (net nadat de dieren hun spraakvermogen hebben verloren) stonden er rijen wachtende koetsiers in het ‘Estación de Francia’. Om het wachten draaglijk te maken, bestelden deze brave mannen al eens een koffie en daarnaast een ‘copa de ron’. Wanneer het tijd was om met een volgeladen kar (letterlijk dan 😉 ) te vertrekken, werd er nog een ‘one for the road’ bestelt, een mengeling van een tasje koffie met hun copa de ron. Mettertijd verdween de koets en werd de ‘que ara guillo’ een carajillo.

Dit gezegd zijnde, is het tijd voor mijn laatste bakje troost van de dag (een deca, of ik slaap niet 😉 ). Het wordt er eentje zonder rum, maar met veeeeeel, maar dan ook zeer veeeeeeel melk :)

Steven

PS: Oh ja, jullie kennen waarschijnlijk wel de Baileys koffie, een Irish koffie met Baileys in plaats van Whiskey. Een tip, in Spanje kennen ze dit niet … Het resultaat van de bestelling ‘een Irish coffee met Baileys’ was een stevige, opgestoomde whiskey aangelengd met Baileys, het perfecte slaapmutsje 😉 voor morgen dan, want dan hebben we een dag gewerkt :)

npkz


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *