Een klooster, wijn en koningen

Een ‘must see’ wanneer je op vakantie bent in de streek rond Cambrils en Salou, is het klooster van Poblet. Drie keer heb ik het nu al bezocht en het blijft een toppertje …

Het klooster werd opgericht in 1150 na Chr. en bleef in gebruik tot 1835. Een wijziging in de Spaanse wet zorgde ervoor dat het klooster werd gesloten tot 1940, wanneer Italiaanse monniken de gebouwen terug in gebruik namen. Sinds 1991 staat het klooster op de werelderfgoedlijst van UNESCO en 5 jaar geleden kreeg het klooster de hoogste Catalaanse onderscheiding, de Medalla d’Or de la Generalitat, en dit voor haar culturele en historische staat van dienst.

Monasterio de Santa Maria de Poblet  Monasterio de Santa Maria de Poblet

Poblet was destijds het koninklijke pantheon van de ‘Crown of Aragón’. En dat maakt het klooster ook een heel klein beetje belangrijk voor onze Belgische geschiedenis (misschien een beetje kort door de bocht, maar onder het motto ‘aangetrouwde familie is ook familie’ kan alles). Zo ligt de voorvader van onze voormalige koningin, Fabiola di Mora y Aragón, Juan II opgeborgen in klooster, samen met zijn tweede vrouw Joana Enríquez.

Monasterio de Santa Maria de Poblet In de periode 1835 – 1940 raakte het klooster in zwaar verval en de graftombes van de verschillende koningen van Aragon werden ontheiligd en de resten verhuisden naar de kathedraal van Tarragona. In 1940 werd, zoals gezegd, dankzij de komst van enkele Italiaanse monniken, het klooster terug heropgebouwd en kwamen de resten van de het geslacht van Aragón terug naar ‘huis’. Als herinnering aan het 100-jarig verval werd een deel van het oorspronkelijke gebouw niet gerestaureerd.

Een bezoek aan Poblet vraagt om een gegidste rondleiding. Het gebouw ademt geschiedenis. Een gids vertelt je, ook in het Engels, over de verschillende koningen, het leven in het klooster en over de wijnproductie van de kloosterbewoners. En dat er lekkere wijn werd gemaakt, daar zijn de vele wijngaarden rondom getuige van.Zicht op de vallei

De familie Torres bezit er vandaag de dag de 160 hectare grote wijngaard ‘Les Muralles’, waarschijnlijk de best gekende Torres wijngaard. Op de ranken vinden we onder andere Syrah, Garnacha Tinta, Monastrell, … Goed voor onder andere de Gran Sangre de Toro, intussen de favoriet van vader P. Twee andere, kleinere wijngaarden in de buurt groeien onder andere Chardonnay, Cabarnet Sauvignon en Sauvignon Blanc. Druiven die op fles resulteren in onder andere de Fransola, de Gran Viña Sol en de Gran Coronas.

Aan de poort van het klooster vind je zelfs een Torres winkel waar je na een bezoek niet zonder een flesje huiswaarts keert. En doe zeker ook enkele wandelschoenen aan. Via enkele mooie paadjes sta je al gauw perplex van enkele mooie zichten over de vallei.

Steven

Monasterio de Santa Maria de Poblet  Monasterio de Santa Maria de Poblet  Monasterio de Santa Maria de Poblet


One thought on “Een klooster, wijn en koningen

  1. […] Alexander VI, of Rodrigo Borja. De familie is oorspronkelijk afkomstig uit, jawel, Borja (Zaragoza, ... cremacatalana.be/de-schrik-van-italie

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *