In de voetsporen van Dalí

Barcelona en kunst, onlosmakelijk zijn ze met elkaar verbonden. Wie Barcelona zegt, vermeldt in één adem ook een van stad’s bekendste kunstenaars : Antoni Gaudí. Maar het leven is meer dan Gaudí alleen (deze is voor de 30-plussers … 😉 )!

Tijdens het laatste uitje in Barcelona, kwamen we terecht op het terras van Mariscco Reial. Op het eerste zicht, een restaurantje zoals er zovele zijn in Barcelona. De setting: de ‘keeninklèke plosj’ van Barcelona, oftewel … Plaça Reial. Toeristisch, jazeker, maar toch uiterst gezellig … Het leuke getater van de vele papegaaien die zich te goed doen aan de vruchten van de vele ‘palmeras canarias‘, het kletterende water van de ‘Fuente de las tres Gracias‘ en de vele straatartiesten die met plezier een kunstje ten berde brengen.

Palmeras CanariasHet restaurant : ééntje met een geschiedenis om u tegen te zeggen! Vroeger vond je in dit gebouw het ‘Gran Café Español‘ en later het ‘Museo Pedagógico de Ciencias Naturales‘. In het museum kon je tijdens een workshop aan de slag als taxidermist. Geen wonder dat deze plek een thuishaven werd voor tal van grote namen uit de kunstwereld! Zo kon je er onder andere Joan Miró, Ava Gardner, Mario Cabre en Salvador Dalí tegen het lijf lopen. De bekende Spaanse surrealist kocht er zijn mieren voor zijn kunstwerken, ontleedde er het hoofd van een tijger en gaf er, zo wil het verhaal, de opdracht tot het dissecteren van een neushoorn … als inspiratie voor ‘Rinoceronte vestido con puntillas‘? En de legende wordt vandaag nog levendig gehouden! Vanop een neushoorn, verwelkomt Dalí elke bezoeker van het restaurant.Rinoceronte vestido con puntillas

Door zijn politieke opvattingen kan je Dalí moeilijk de lieveling van de Spaanse juf noemen. En hoewel hij niet zo nauw verbonden is met Barcelona als enkele andere befaamde kunstenaars, komt een Dalí-fan zeker aan zijn trekken wanneer hij/zij door Barcelona kuiert. De Catalaanse hoofdstad is immers de plek waar Dalí zijn rijkgevulde carrière begon. Dus wie weet, komt de kunstenaar in jou ook naar boven wanneer je je een weg baant door de verschillende kleine steegjes van de Barri Gòtic, of wanneer je geniet van een fris drankje in één van de vele bars.

Steven

PS: Enkele ‘wist-je-dat’-jes … Wist je dat misschien ook jij een werk van Dalí in huis hebt? De schilder ontwierp immers het wereldbekende ‘Chupa Chups‘-logo! En wist je dat Dalí van de universiteit werd verbannen omdat hij te slim was?

PS: Op Plaça Reial, ‘SchiefRegt‘Oever’ Marescco, vind je Ocaña … ik maak er weinig woorden aan vuil: gewoon gaan! Inrichting, drankjes, sfeer, menukaarten, terras, … gewoon top! If you want to take me anywhere, take me there! 😉

Ocaña Ocaña


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *