Lijstjes … lijstjes … lijstjes …

Je hebt ze alvast al gezien op Facebook … lijstjes met tips over vermageren, verdikken, fitness, steden, … Om trendy en hip te blijven, doen we ook mee. Ziehier ons lijstje met nutteloze, toch handige weetjes. Ze komen misschien van pas bij de volgende quizavond, wie weet. Zo ja, laat het ons weten, zodat we kunnen delen in de prijzen :)

  1. Colombus was geen Spanjaard maar … een Italiaan! Ik hoor de wederhelft van één van onze bloggers al gniffelen … Maar niet te snel juichen Els, Colombus koos uiteindelijk voor Spanje en voor de Spaanse kroon :) Je ziet, zelfs Italianen kiezen voor het Iberisch schiereiland.
  2. Olijfolie … waarschijnlijk denken jullie aan Italië (nog even en ik word beschuldigd van Italië-bashing :-p), maar nee, de grootste producent van olijfolie is uiteraard Spanje. Maar liefst 45% van de wereldwijde productie is Spaans … bovendien kan de gemiddelde Spanjaard ook wat olijfolie verzetten! 14 liter per persoon … dat loopt daar gesmeerd.
  3. Geloof het of niet … er bestaat geen Spaanse vertaling voor deadline :) Dat horen we graag, no stress, mañana. Voor ‘relax’ en ‘take it easy’ bestaan er daarentegen honderden vertalingen 😉 Oh ja, we spreken eigenlijk geen Spaans, maar Casteliaans … 😉
  4. Cervantes schreef de eerste echte roman … In 2002 werd het boek zelfs uitgeroepen tot het meest betekenisvolle boek ter wereld.
  5. In Spanje feesten ze graag … te graag. Er zijn meer festivals dan er dagen zijn in een jaar! Kies er maar eentje uit. Ter info, vandaag – 30 april – vieren ze ‘ginderachter’ : DÍA DE LA ALMADÍA in Burgui-Burgi, SEMANA MEDIEVAL DE SAN JORGE in Montblanc, CRUCES DE MAYO in Córdoba, …
  6. De Zweedse hitformatie ABBA probeerde het in de jaren ’80 ook in het Spaans. Niet minder dan 1,2 miljoen exemplaren werden verkocht van ‘Gracias por la musica‘. Een deel daarvan werd verkocht op de … raar maar waar … Japanse markt! :)
  7. In Spanje groeien er maar liefst 400 verschillende druivensoorten en het is de grootste exporteur van wijn ter wereld!
  8. Charlie Sheen heeft Spaanse roots … zijn echte naam: Carlos Irwin Estevez
  9. De Zweedse schone Noomi Rapace (de tegenspeelster van Matthias Schoenaerts in ‘The Drop’) heeft Spaanse roots.
  10. En een laatste weetje: Spanje telt 1 bar per 129 inwoners … omkomen van dorst is zeer onwaarschijnlijk.

Ziezo, een compleet nutteloos lijstje… Voor volgende keer beloof ik met iets interessants voor de dag te komen.

Steven


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *