Spaanse muziek … met een Vlaams kantje

En neen, ik heb het niet over Belle Perez. Van de Jazz-stem van Buika naar het Spaanse popfenomeen Soraya Arnelas. Soraya werd in 2005 ontdekt tijdens de Spaanse Star Academy, Operación Triunfo. De Belgische variant (destijds te zien op de commerciële omroep) was maar een kort leven beschoren, maar in Spanje bleek het een succesverhaal. Niet enkel Soraya, maar ook andere artiesten zoals David Bisbal, David Bustamente, Edurne, … en vele anderen komen uit deze kweekstal.

Soraya brengt vandaag leuke popdeuntjes in het Engels maar dat de dame Spaanse roots heeft, hoor je meteen. Samen met Antoine Clamaran, een Franse DJ bekend van onder andere de mythische Gay Tea Dance in de Palace (n.v.d.r.: neen, niet die in Aalst …), veroverde ze Europa met de hit ‘Live your dreams‘.

Toegegeven, het Engelse repertoire van de dame komt nog niet aan de enkels van enkele van haar hits in haar moedertaal. Soraya’s eerste knallers ‘Mi mundo sin ti’ en ‘Corazon de fuego‘ blijven goed klinken. Kan moeilijk anders, hitmachine Kike Santander schreef beide songs en was bovendien ook nog de producer van het volledige debuutalbum. Nog nooit van Kike gehoord? Toch wel hoor: ‘Let’s get loud‘ van ‘Jennie vanop den hoek‘ werd door hem geproducet en hij schreef het volledige tweede Spaanse album van Gloria Estefan (zonder de Miami Sound Machine). De intussen niet meer zo jonge heer is een fenomeen als het op Spaanse muziek aankomt.

In 2008 kwam er, na twee plaatjes vol covers, een nieuw album met enkele Spaanse nummers : ‘Sin Miedo‘. Mijn favorietjes op dit album : ‘Sin miedo‘, ‘Caminaré‘ en ‘Angel caido‘.

En de Vlaamse link? Wel op de albumversie van Caminaré hoor je de stem van Kate Ryan … Je kent ze wel, de Limburgse dance-queen die met haar kniezwengel niet de verhoopte potten brak op het Eurovisiesongfestival, maar diezelfde kniezwengel wel wist om te zetten in Europese bekendheid en meer dan 3 miljoen verkochte platen. Ter vergelijking : God (n.v.d.r. : Regi) en zijn zoetgevooisde engel Linda verkochten volgens het IFPI/BEA slechts 2,1 miljoen plaatjes.

Steven

 

 

 


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *