Zoals een zomerochtend … zo ben jij

Een weekje na de overwinning van de klaagzang van Jamala, hoog tijd om terug te blikken op het Eurovisie Songfestival. En niet terugblikken op de voorbije editie, maar op, in mijn ogen, één van de beste inzendingen ooit … uiteraard ingezonden door Spanje :-) Schuldige aan deze retroversie (oh ja, ook op cremacatalana.be kunnen we moeilijke woorden gebruiken): een vrije vrijdag, volgestouwd met kuis-duties, met op de achtergrond Graham Norton and Petra Mede die 60 jaar Eurovision vieren en een kameraad die zijn favoriete Eurosongnummertje deelde … Geen Spaanse inzending trouwens … niemand is perfect :)

Tijdens de, soms toch wel hilarische, verjaardagsviering van het leukste muziekfestival ter wereld, kwam ook mijn favortietje aan bod. Toegegeven, er zijn enkele nummers die onmiskenbaar geniaal zijn … denk maar aan Nicole, Céline, Mr. Logan, … en nog zo veel anderen … Ooh ah, just a little bit, ooh ah, a little bit more …  Maar eentje (nu ja, twee, lees de voetnoot 😉 ), steekt er met kop en schouders bovenuit. In 1973 bracht de groep Mocedades een nummer van Juan Carlos Calderón. Op zijn geweten, nog drie andere inzendingen voor het Eurovisie songfestival, waaronder ‘Nacida para amar’ … ook een veel te mooi nummer gezongen door Nina. Maar niet zo mooi als “Eres tu“. Een liedje waarmee Spanje uiteindelijk tweede werd, na Luxemburg’s Anne-Marie David met “Tu te reconnaîtras” … toegegeven, ook een toppertje :)

Eres tu” werd uiteindelijk een wereldhit, door Mocedades gebracht in 6 (!) verschillende talen en … hou jullie vast … meer dan 100 keer gecoverd … door zowel de groten als de kleinen der aarde. Onder andere Nana Mouskouri waagde zich aan de Engelse versie en Willeke Alberti ging ‘Waar naar toe?’ … ook zeeeeeeeer knap … Het origineel was trouwens één van de weinige Spaanse nummers die de Billboard Hot 100 heeft gehaald! Een eer die ook Enrique en vader Julio te beurt is gevallen.

Ziezo … we kunnen terug aftellen naar een nieuwe Eurovisie, deze keer in Ukraïne … een city trip zit er volgend jaar niet in, maar niet getreurd, het is even leuk om de competitie live te becommentariëren via de sociale media :-)

Steven

PS: nog een ander zeer mooi nummer, is deze keer niet Spaans, maar Portugees, dus bijna goed :) Een jonge dame brengt met een innemend enthousiasme een mooie tekst over de liefde, en dit op een melodie die je meteen naar de essentie van ‘saudade‘ brengt … ‘Todas as ruas de amor’ of ‘alle wegen van de liefde’ … de traantjes op het einde maken het volledig af :) geniet! 


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *